MIÉRT FONTOSAK AZ ÁSVÁNYI ANYAGOK A FOGAK ERŐSSÉGÉNEK MEGŐRZÉSÉHEZ?
A fogzománc a fogkorona külső rétege, mely főként hidroxiapatitból, valamint kálcium-, és foszfátionokból álló ásványból épül fel. Ez a legkeményebb anyag az emberi testben, és biztosítja a harapáshoz és rágáshoz szükséges szilárdságot – mégis sérülékeny.
A fog belső rétegeinek érdekében fontos az erős zománc megléte, hiszen ezek a belső szövetek lágyabb dentinből állnak, itt helyezkednek el a vérerek és idegek. Az ásványi anyagok (kalcium- és foszfátionok) elvesztésével a zománc puhábbá válik, így a baktériumok bejuthatnak a fogak belső rétegeibe, ahol fogszuvasodást okozhatnak. A demineralizáció hatásaként a fogak érzékenyebbé válhatnak a melegre, hidegre és az édes ízekre is.